Az oktató robotokkal tényleg megtanulhatok programozni? Hozzászólok

  • Szeretnél komolyan programozni, de eddig még semmi tapasztalatod és tudásod sincs a témában?
  • Nem láttál még közelről programkódot?
  • Mindenkitől azt hallod, hogy legyél programozó, mert azokból most úgy is hiány van és amúgy is nagyon jól keresnek?
  • Nem szereted a száraz és unalmas tananyagokat és szeretnél úgy tanulni, hogy közben szórakozol is?
  • Szereted egyből ki is próbálni amit tanultál?

Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, akkor jó helyen jársz.

Ha valóban szeretnéd elsajátítani a programozás alapjait, akkor egy oktató robot kétségkívül a legjobb választás lesz számodra. Ezekkel a robotokkal úgy sajátíthatod el a programozói gondolkodás módot, hogy közben még garantáltan élvezni is fogod. Nagyon izgalmas érzés, amikor a robotok elkezdenek mozogni és végrehajtják a te parancsaidat. És ki ne örülne, ha lenne egy saját robotja, amit ő irányíthat. Valószínűleg ezzel a gondolattal már eljátszottál akkor is, amikor egy robotokról szóló filmet néztél.

Nem kell semmiféle előképzettség hozzá, hogy elkezd a robotokat programozni.

Hála a skretch-en alapuló grafikus programozhatóságnak akár egy 6 éves gyerek is játszva elsajátíthatja ezeknek a robotoknak a kezelését. A parancsok egyszerűek, és nem kell begépelni, csak egyszerűen a “fogd és vidd” módszerrel egymás után tudod pakolgatni őket. Nem kell programkódot írnod vagy szerkesztened, ami nagyon megkönnyíti a tanulást. Persze ha szeretnéd a program erre is lehetőséget nyújt.

Itt még nem kell eldöntened, hogy később majd melyik programnyelvbe ásd bele magad mélyebben.

Ezután bármelyiket választod is, az itt tanultakat biztosan hasznosítani tudod majd. A megtanult szemléletmód mindegyik nyelvnél hasznosítható, sőt ez elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy jó programozóvá válj. Ennek részeként az alapfogalmakkal és parancsokkal is megismerkedsz a játék során, és hát játszva mégis csak jobb tanulni.

Ha teljesen kezdő vagy:

Akkor első oktató robotnak a Makeblock mBot robot KIT-et bátran ajánlom. Ez egy egyszerű kis robot rover (3 kerekű) készlet, amivel könnyedén el tudod sajátítani az alapokat. 2 darab motorral és 3 darab érzékelővel rendelkezik, amik segítségével a robot környezetéből érkező információkat is fel tudod dolgozni, és ezek hatással lehetnek a robot mozgására vagy viselkedésére is.

Ha programoztál már valamennyit:

Vagy csak kinőtted tudásban az mBot-ot, akkor neked a Makeblock mBot Ranger vagy Makeblock Ultimate 2.0robotokat ajánlom. Ezek már jóval több érzékelővel és erősebb motorokkal vannak felszerelve mint az mBot. Ezekből a készletekből robotok többféle variációját is össze tudod szerelni, a lánctalpas robottól kezdve az egyensúlyozó roboton át a pók járású robotig szinte bármit.

A nagy multi cégek is használnak oktató robotokat a munkatársaik továbbképzésére.

Ez segít nekik kicsit kiszakadni a monoton munkából, és a képességeiket is fejleszti. Ezzel hatékonyan tudják gyakorolni a csoportban való együttműködést, és saját és egymás eredményeiből is tanulhatnak. Nem utolsó sorban a csapatépítés során is nagyon hasznos eszköz.
Ha eldöntötted, hogy te is belevágsz a programozás elsajátításába, akkor szerezd be saját robotodat és már kezdheted is. Nézz szét webshopunkban és válaszd ki a neked megfelelőt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük