Robotikus oktatás kezében van a jövő Hozzászólok

Kétségtelen, hogy a robotok már egyre több területen mutatják meg, hogy milyen sokoldalúan képesek segítséget nyújtani az emberiségnek. A fejlesztő játékok sorában a játék robotok előkelő helyet foglalnak el. Ám a jövő ennél még izgalmasabb lehetőségeket is rejthet számunkra.

A robotok csak egy kis szeletét képezik azoknak a fejlett technológiáknak, amelyek egyelőre még csak a science fiction filmek izgalmas jövőképét alkotják. A robotokkal párhuzamosan fejlődő mesterséges intelligencia még gyerekcipőben jár, ám így is izgalmas felhasználási lehetőségeket tartogat.

A tanulás új dimenziói

Az oktatásba mostanra több fronton is bekúszott a technológia. Ennek egyik alternatíváját jelentik a programozható robotok, amelyekkel a gyermekek nem csak a programozás alapjait tanulhatják meg. Gazdagon kombinálhatóak és szabadon építhetőek – ennek köszönhetően a képzelőerő szárnyalását is elősegítik.

Robotok a katedrán

Az iskolapadban már egészen más a helyzet – ám itt sem marad el a haladás. Egyre több helyen alkalmaznak oktató szoftvereket az iskolákban, amelyekkel nem csak jól szemléltethetőek a feladatok, de sokkal izgalmasabbak is. Sok iskolában már a házi feladat is elektronikusan érkezik, a megoldásuk pedig táblagépen történik.

Nem titok, hogy a robotokat nem csupán szórakoztató célokra szánják a fejlesztők. Számos kutatás folyik az oktatás területén is, melyek során azt vizsgálják, hogy járulhatnának hozzá még nagyobb mértékben a robotok a gyermekek fejlődéséhez.

Ezek a kutatások több ízben is igazolták, hogy különösen jó hatást gyakorolhat a robotokkal való interakció a speciális igénylő gyermekek számára, akik így könnyebben elsajátíthatják azokat a szociális készségeket, amelyekre a mindennapokban szükségük lehet.

Ugyan még távol az a jövő, amelyben a filmekhez hasonló módon élnek együtt a robotok és az emberek, de a tudomány jelen állása szerint nem elérhetetlen. Ezzel pedig új szinteket érhet el majd az emberi fejlődés is, különös tekintettel a gyermekekre.

Máris belevágnál a robotokkal való ismerkedésbe? Robot KIT-jeink színes kínálatában te is megtalálhatod a legjobb darabokat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük