Játékrobotokkal fejleszthetőek a speciális igényű gyermekek képességei Hozzászólok

Bejegyzéseinkben gyakran ejtünk szót arról, hogy a programozható robotokkal való játék milyen mértékben képes fejleszteni a csemeték képességeit. Különösen igaz ez a speciális igényű, fogyatékkal élő gyermekek esetében, akik számára akár egészen egyszerű tevékenységek is kihívást okozhatnak.

Terápiás kezelések során egyáltalán nem ritka, hogy játékok segítségével fejlesztik a kicsiket. Ez egy remek szórakoztató motivációs eszköz arra, hogy a gyerekek megdolgoztassák egy kicsit az agytekervényeiket, így pedig hamar sikerélményben lesz részük. Nem meglepő, hogy az okos játékok is hamar utat törtek maguknak az ilyen fejlesztő foglalkozások során.

Milyen képességek fejlődnek a játékrobotokkal való játék során?

A robotok építése során többnyire arra helyezzük a hangsúlyt, hogy megdolgoztatja a gyerekek logikai készségét és a fantáziáját. Még nagyobb hatással van azonban a beteg gyerekekre, akiknek jótékony hatással van például a motorikus képességeikre is.

Egy kísérlet során arra is fény derült, hogy az autista gyerekek viszonylag könnyedén teremtenek kapcsolatot a robotokkal. Különösen igaznak bizonyult ez a humanoid robotok esetében, amik segítségével egyszerűbben hozzászokhatnak azokhoz a szociális interakciókhoz, amelyek számunkra mindennaposak.

Miért ennyire hatékonyak a robotok a terápiában?

A robotokat szinte minden gyerek szereti, így szívesen töltik az idejüket a velük való játékkal. Mivel ezek a kis masinák nem csak szórakoztatóak, de interaktívak is, így folyamatos visszajelzést kaphatnak mindarról, amit a játékidő alatt tesznek, ezzel megismerve azok következményeit.

A hatékonysághoz az is jelentősen hozzájárul, hogy ezek az eszközök többnyire antropomorfok, nem hasonlítanak az emberekre. Ez nagy előnyt jelent a kommunikáció létrejötte során, mivel nem emberi lényként azonosítják őket a gyerekek, ezáltal képesek feloldani a valós személyekkel szembeni görcsöt és nehézségeket és könnyebben elsajátíthatják az alapszintű közösségi interakciókat.

Szeretnéd te is meglepni gyerkőcödet egy programozható robottal? Közeleg a karácsony, itt a remek alkalom, hogy válassz egyet webáruházunkból, ahol a robotok mellett hasznos kiegészítőket is találhatsz, amelyekkel tovább bővíthetőek az alkotások.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük