ipari robotok

Ipari robotoktól a hobbirobotokig Hozzászólok

Ha az emberek meghallják a robot szót, általában valamilyen filmes robot jut eszükbe, lehet ez akár az Én, a robotból Sonny, a Csillagok háborújából R2-D2 vagy a gyerekek körében ismert és szeretett WALL-E. De a robotok használata sokkal szerteágazóbb.

A robot egy elektromechanikai szerkezet, ami képes előre meghatározott programozási feladatokat elvégezni. Állhat emberi irányítás alatt, de önállóan is végezheti a munkáját egy számítógép felügyeletére bízva. Ezek általában olyan feladatok, amelyek az ember számára veszélyesek vagy nehezek, de a nagyon nagy pontosságot igénylő munkákat vagy a kifejezetten monoton feladatokat is robotok végzik el. Sőt hadi célokra is használják a robotokat, például felderítésre vagy robbanószerkezetek hatástalanítására.

 

A gyártók felismerték, hogy a hobbirobotok mind a felnőtteknél, mind a gyermekeknél igen népszerűek. A hobbirobotok elterjedésében közrejátszott az, hogy a szülők is szívesen vásárolnak olyan játékokat amelyekkel fejleszthetik is a gyerekek képességeit. Ennek a fejlesztő képességnek a hatására az oktatásban is egyre nagyobb teret nyer a robotika.

 

A robotok működtetésének az alapja a programozás, aminek az elsajátításával és fejlesztésével a gyerekek több képességüket is könnyebben tudják fejleszteni, mind csoportosan, mind egyénileg. Ha csoportokban dolgoznak a gyerekek, bárkinek lehetnek olyan ötletei, amik segíthetik a csapatot. Vagy ha valami mégsem az elképzelt módon működik, együtt meg tudják találni rá a megoldást. Elsajátíthatják például azt is, hogy egy feladat elvégzéséhez több úton is el lehet jutni, így tanulhatnak is egymástól, megismerhetnek más szemléleteket is.

 

Ha nincs lehetőség a csoportos tanulásra, az egyik legjobb megoldás lehet a Makeblock mBot v1.1 STEM Oktató Robot Kit ami segít elkezdeni a programozást az alapoktól kicsik és nagyok számára egyaránt. A család számára is tartalmas időtöltést biztosít, mivel a szülők is kivehetik a részüket az építésből és a működtetéséből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük