Így működik a robotterápia Hozzászólok

Az ma már nem meglepő hír, hogy a robotok hatékonyan képesek segíteni a tartós betegséggel vagy épp szociális nehézségekkel küzdő gyermekek számára. Ám a robotterápia merően új szegmens még. Mi is történik valójában egy ilyen terápián és mitől ennyire hatásos? Most eláruljuk.

Robotokat az élet számos területén alkalmaznak nagy sikerrel. Legyen szó a gyári munkák megkönnyítéséről, vagy éppen az űr felfedezéséről, hathatós támogatást nyújtanak az emberek számára. Most pedig itt a robotterápia, ami megoldást jelenthet a beteg és problémás gyerekek fejlesztő gyakorlatai során.

Az interakció néha nem is olyan egyszerű

Akinek a gyermeke autista, vagy találkozott már ezzel a problémával, az bizonyára tudja, hogy számukra a hétköznapi kapcsolatteremtés nem is annyira egyszerű. Az emberekkel való kommunikáció során ugyanis nem csak a beszéd hordoz üzenetet. Ott vannak még a gesztusok, az arckifejezések, a hanghordozás, melyekre mindre oda kell figyelni, ami stresszhez vezet az autizmussal élők számára.

A robotokkal való kapcsolatteremtés azonban merőben más. Az elektronikus hang nem képes ugyanazokat az érzelmeket közvetíteni, és a gesztusokat sem kell értelmezni. Az egyetlen tényező, amire koncentrálni kell, az maga a beszélgetés és ami abban elhangzik.

Nem csak a gyermekek terápiájában segítenek

Számtalan példát láthatunk arra is, hogy felnőttek rehabilitációjában segítenek a robotok. Bizonyos kórházakban például, ahol nem engedhetik meg az állattartást még terápiás célból sem, elfordul, hogy elektronikus társakat vesznek igénybe a betegek rehabilitációja során.

Fóbiák és szorongások legyőzésében is élen járnak ezek az eszközök. Hasonlóan az autisták kezeléséhez, a kulcs itt is az interakciók megkönnyítésében rejlik a titok. Azok, akik szociális nehézségekkel küzdenek, megtanulhatják, hogyan találják meg a komfortot az eddig kényelmetlennek bizonyuló szituációkban.

A robotok tehát nem csak szórakoztató eszközként kiválóak, de remek segítségnek bizonyulnak a különböző terápiák során is. További alkalmazásukkal pedig a jövőben még hatékonyabbá válhatnak a fejlesztő és rehabilitációs foglalkozások.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük