Hamis mítoszok az informatika világából I. Hozzászólok

Eloszlatjuk a kételyeket

A technológia nagyon sokat változott az utóbbi években. Már a saját életedben is hatalmas kontrasztokat észlelhetsz. Emlékezz csak vissza: milyen telefonod volt 10 éve és milyen van most! Ha azon gondolkodsz, mi is legyél, ha nagy leszel, olvasd el cikkünket, hiszen talán Te is a jövő informatikus nemzedékébe fogsz tartozni.

Sokan félnek a programozástól, mert az “olyan bonyolult!”. Nem minden olyan, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Milyen hamis mítoszok kerültek be a köztudatba?

1. Az informatika fiúknak való.

Minden országban sokkal több fiú tanul informatikát, mint lány. Ennek ellenére azt mondhatjuk, hogy az informatikát hallgató lányok sok esetben sokkal jobb eredményeket érnek el, mint a fiú társaik.

Hogy mégis miért van nagyobb sikere az informatikának a fiúk körében? Mert a lányokat sem a környezetük, sem pedig a tanáraik nem ösztönzik, hogy szakmájuknak válasszák. Épp itt az ideje, hogy ez megváltozzon. Egy korábbi cikkünkben már hangsúlyoztuk, hogy a robotika éppen annyira felkelti a lányok érdeklődését, mint a fiúkét. Kell ennél jobb bizonyíték?

2. Ez egy embertelen szakma és csak a gépekről szól.

Természetesen léteznek olyan informatikusok, akik csak a munkájuknak élnek, munkájuk a hobbijuk és legszívesebben ki sem mozdulnának a sötét szobájukból a gépeik közül, azonban ez nem minden informatikusra igaz.

Az informatika széles látókörű szakembereket igényel és egyáltalán nem követelmény, hogy az informatikus kizárólag a munkájának éljen.

A vállalatoknak egyre nagyobb szükségük van olyan szakemberekre, akik elsősorban nem a gépekre, hanem az emberekre koncentrálnak. Ez azt takarja, hogy a vállalatok egyre inkább humánus szemléletű informatikai informatikusokat keresnek.

3. Az informatikusnak nagy tudósnak kell lennie.

A számítástechnika kreatív szakma, hiszen a semmiből, jobban szólva ötletekből teremt valami hasznosat, a szakember az elméletet fekteti át a gyakorlatba. Emellett azt is elmondhatjuk, hogy az informatikus hatalmas sikerélményt él át minden alkalommal, amikor látja, hogy ötlete nem csak a fejében működik.

 

Érdeklődsz, esetleg gyermeked érdeklődik a technológia iránt? Talán még informatikus is válhat belőled vagy gyermekedből! Mit szólsz egy oktatórobothoz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.