Barbie helyett robotok Hozzászólok

A lányok számára is vonzó a robotika

Mindannyian ismerjük az izgatottság érzését, amit akkor élünk át, amikor ajándékot kapunk. Ha visszaemlékszel gyermekkorodra, biztosan nosztalgiával gondolsz a szülinapi bulijaidra, a karácsonyokra és húsvétokra. Vajon mi rejtőzik a színes csomagolópapír alatt?

Ez ma sincs másképp, a mai gyerekek is izgatottan bontogatják ajándékaikat, de mégis van egy kis különbség. Az oktató robotok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek nem csupán a fiúk, hanem a lányok körében is.

A XXI. században, a technológia világában a videojátékok, tabletek és a robotok veszik át az irányítást. Az elektronikai kütyük nem csak szórakoztatóak, de segítenek megdönteni az elméleteket, miszerint a lányoknak mindez nem való.

Sajnos annak ellenére, hogy manapság egyre kevésbé gyártanak kifejezetten fiúknak vagy lányoknak készült játékokat, még sok kisgyermek fejében ott vannak a sztereotípiák. A Science című folyóirat egy számából az is kiderül, hogy a még csupán hatéves lányok is „tudják”, hogy a babák nekik, az autók pedig a fiúknak valók.

A kutatás során az is kiderült, hogy a fiú társaikról azt mondták, nagyon okosak. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lányok kevésbé bíznak képességeikben.

Itt felmerül a kérdés. Ha oktató robotot ajándékozunk a kislányoknak, segíthet nekik a magabiztosság növelésében? A Washingtoni Egyetem éppen ezt vizsgálta. A kutatáshoz 96 hatéves lány segítségét kérték, akiket három csoportra osztották.

Az első csoportnak egy robotot kellett programoznia, a második csoport kártyázott, a harmadik csoportnak pedig néhány kérdésre kellett válaszolnia. A feladatok elvégzése után az derült ki, hogy a programozó lányok ugyanannyira érdeklődnek a robotok iránt, mint a fiúk, és ugyanolyan magabiztossággal játszanak. Ugyanakkor a kártyázó és kérdésekre válaszoló kislányok és programozó fiúk közti szakadék csak nő.

A programozást már egészen fiatal korban el lehet kezdeni. Nem szabad hagyni, hogy a sztereotípiák miatt a lányok elveszítsék érdeklődésüket a robotok és a programozás iránt. Ugyanannyira való nekik is, mint a fiúknak. A XXI. században élünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.