Baj, ha a gyermeked barátja egy robot? Hozzászólok

Sokan azzal érvelnek a játék robotok és számítógépes játékok ellen, hogy a gyerekek a valódi interakciók helyett egy elektronikus eszköz felé alakítanak ki kötődést, így nem tanulnak meg boldogulni a való életben. Ez az elmélet azonban több szempontból is téves, mi pedig most azt is eláruljuk, hogy miért.

Kétségtelen, hogy az idősebb generáció számára a digitális világ ismeretlen és érthetetlen. Ebből az ismeretlenségből pedig könnyedén fakad félelem, hiszen amit nem ismerünk, az kiszámíthatatlan. A robotok nagy előnye viszont, hogy mivel emberi kéz programozza őket, funkciói és tevékenységei előre meghatározottak.

Emberi kapcsolatok kontra technológia

Ahhoz, hogy eloszlassuk a robotikus barátokat illető félelmet, meg kell vizsgálnunk a gyermekek és a robotok kapcsolatát. Ez ugyanis jelentősen különbözik azoktól a kapcsolatoktól, amelyeket valós személyekkel vagy élőlényekkel alakítanak ki.

Több kutatás is kimutatta ugyanis, hogy a porontyok a robotokat nem azonosítják személyként. Az ilyen kütyük tervezése során ugyanis mindig szempont, hogy a masina természete kiszámítható, átlátható legyen ellentétben az emberekével. A másik ok az amorf kialakításban rejlik ugyanis még humanoid kialakítás esetén sem téveszthetőek össze egy valódi egyénnel.

Programozásban a megelőzés

A programozható játék robotok esetén nagyon fontos kiemelni azt a tényt is, hogy ezeket a játékokat maguk a gyermekek építik fel. A tervezéstől a kódolásig részt vesznek az egész feladatban így ők maguk dönthetnek arról, miként is fog viselkedni a robot.

Ez azért is fontos pontja a címadó kérdés megválaszolásának, mert a folyamat során a gyerek láthatja azt, hogy olyasvalami elevenedik meg, amit ő készített. Ilyen módon pedig egyértelműen kiderül a számára, hogy bár sokoldalú és szórakoztató eszköz a játéka, de a többihez hasonlóan élettelen.

A programozható robot kiváló eszköz arra, hogy játszva fejlődjenek a gyermekek. A félelmeknek pedig nincs helye a játékban, hiszen a digitális korban cseperedő utódok remekül átlátják már ezt a világot. Ha pedig szeretnéd meglepni családod legifjabb tagjait egy ilyen sokoldalú játékkal, akkor irány a webshop!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük