mbot programozas

Az mBot megtanítja a gyerekeknek, hogy hogyan programozzanak robotokat Hozzászólok

Ahhoz, hogy a 21. században a gyerekek előre tudjanak majd lépni, nem csak arra van szükségük, hogy használják a technológiát, hanem arra is, hogy fejlesszék azt. Ez az a hatalmas indok, amiért a szülők egyre komolyabban veszik azt a kérdést, hogy a gyerekük tanuljon-e programozni, vagy sem.

Erre jelenleg nincs jobb mód, mint egy programozható robotkészlet megvásárlása otthonra. Ezenkívül egy programozható robotkészlet akkor is jó megoldás, amikor nincs lehetőségünk egy tanárhoz vinni emiatt a gyereket, és egy otthoni megoldást keresünk.

 

Mint vezető STEM oktatási megoldásszolgáltató, a Makeblock kifejlesztett egy robotot a teljesen kezdők számára, és elnevezte mBotnak. Speciálisan kialakított alkatrészekkel, beépített szenzorokkal és személyre szabott lehetőségekkel az mBot az egyik legszórakoztatóbb robot, amelyet a gyermeke megtanulhat felépíteni.

 

Ugyanakkor az mBot felhasználóbarát utasításokkal és szuper egyszerű programozó szoftverrel bír, amely lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek a kódolás és a robotika területén.

 

Hogyan kell kódokat írni a robotoknak

 

A gyermeke ezt az aranyos robotot az mBlock grafikus programozó szoftver segítségével tudja programozni. A szoftver az MIT Scratch 2.0 vizuális programnyelvén alapul, amely garantálja, hogy a kezdők perceken belül el tudják kezdeni a kódolást. A szoftver örökölte a Scratch összes jellemzőjét, és még sok más szkripttel kapcsolódik a hardverhez. A gyerekeknek hatalmas sikerélmény lesz, amikor könnyedén elkezdik programozni az mBotjukat nehéz kódok vagy kódolási nyelvek írása nélkül.

 

Az mBlock blokkalapú programozó szoftver, amely lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy a robotok programozása céljából egyszerűen húzzák és dobják a parancsblokkokat. A gyerekeknek lehetősége nyílik arra, hogy egyszerűen tudják kódolni a robotot az alkalmazáson keresztül, és láthatják, ahogyan a robot azonnal reagál az utasításokra.

 

A Makeblock sima átmenetet biztosít a a grafikus programozási nyelvből a kódprogramozási nyelvhez, a Pythonhoz.  A Python-szerkesztőben a gyerekek egyetlen kattintással kódokat írhatnak és gyakorlati nyelvet tanulhatnak.

A hardver és a szoftver integrálásával az mBot lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy kódjaik megtestesülését a fizikai világban is láthassák. Ez a programozható robotkészlet minden bizonnyal jobb választás azoknak a gyerekeknek, akik meg akarják tanulni az alapvető készségeket, miközben játszanak, majd később ezt a tudást a valós alkalmazásokhoz továbbítják.

Bluetooth vagy 2.4G. Melyiket válasszam?

Az mBot robotok bluetooth-os és 2.4G-s vezeték nélküli kommunikációs modullal is elérhetőek.

 

A bluetooth-os verzió egyik hatalmas előnye, hogy így akár okostelefonról vagy tabletről is irányítható és programozhatóvá válik a robot. Ezért ha elmegyünk otthonról, akkor nem kell magunkkal cipelni mindenhová még egy számítógépet is, ha használni akarjuk a robotot.

 

A 2.4G-s kommunikáció úgy működik, mint a rádiós egerek. Vagyis egy kis USB sticket kell a számítógéphez csatlakoztatni és ezen keresztül tudjuk vezeték nélkül programozni az mBot robotot. Ezt a változatot akkor javasoljuk, ha egyszerre több mBot robotot is használunk egy helyen – például egy iskolai tanteremben. Így nem akad össze a robotok közötti kommunikáció és mindenki csak a saját robotját fogja tudni programozni.

 

De én nem akarok választani.

 

Szerencsére az mBot robotokat úgy tervezték meg, hogy a kommunikációs modult könnyedén ki tudjuk cserélni. Ezért vásárolhatunk külön-külön is bluetooth-os és 2.4G-s kommunikációs modult. Így nem kell kompromisszumot kötnünk, bármikor könnyedén átalakíthatjuk az iskolai használatra alkalmas 2.4G-s mBot-unkat és élvezhetjük a bluetooth nyújtotta előnyöket.

 

A vezeték nélküli kommunikációs módok mellett természetesen mindegyik roboton található egy USB port is, amin keresztül könnyedén tudjuk csatlakoztatni robotunkat a számítógéphez. Ezáltal nem csak programozni tudjuk az mBot-ot, de még az akkumulátorát is feltölthetjük.

 

Szerezd be te is az mBot robotjait a gyerkőcödnek, hidd el, imádni fogja!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük