A robotok elveszik a következő generációk munkáját? Hozzászólok

A szkeptikusok előszeretettel riogatnak azzal, hogy a robotok a jövőben elveszik majd az emberek elől a munkát és hogy átveszik majd az uralmat a Föld felett. Habár ezt az állítást sem megcáfolni, sem pedig megerősíteni nem tudjuk, mi úgy gondoljuk, a dolgot érdemes más irányból megközelíteni.

A robotok és más, elektronikus ketyerék már most is jelentősen megkönnyítik számunkra a mindennapokat. A mobiltelefonokkal például lehetőség nyílt arra, hogy bármikor elérhetőek legyünk telefonon, a gyártósorokra helyezett robotok pedig komoly fizikai megterhelésektől kímélik meg a dolgozókat.

Együtt könnyebb

Kétségtelen, hogy a jövőben még nagyobb teret hódítanak majd maguknak a robotok. Ám ez sokkal pozitívabb eredményeket is hozhat, mint azt most gondolnánk. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb lehet majd az élete például a reumával küzdő időseknek, ha lehetőségük nyílik robotikus segítséget alkalmazni a mindennapokban.

Ugyanez érvényes az élet és a munka más területeire is. Sokkal gördülékenyebben mehet majd a munka, ha azokat az automatizálható és számodra esetleg terhes feladatokat átveszi tőled egy olyan munkaerő, amelyet kifejezetten erre fejlesztettek ki a tudósok.

Tanulással a jobb jövőért

A robotok nagy előnye, hogy emberi kéz programozza őket. Éppen ezért ha a most felnövekvő generáció megfelelő taníttatásáról gondoskodunk, a jövőben elkerülhetőek azok a problémák, amelyeket most elképzelhetnek tartunk. Jó szakemberek képesek felmérni és kiküszöbölni azokat a kockázatokat, amelyeket az egyes fejlesztések jelenthetnek.

Ezért is lényeges, hogy azok, akik a későbbiekben ezeket a fejlesztéseket készítik majd, tisztában legyenek a legfontosabb ismeretekkel. Ezek a tudósok pedig a mai kor gyermekei és unokái, akik számára ez a jövő hamarosan jelenné válik.

Ha még most gondoskodsz arról, hogy gyermeked megismerkedjen a robotika és a programozás alapjaival, azzal arról is gondoskodhatsz, hogy a jövőben könnyedén szembeszállhasson ezekkel a problémákkal. Az elkövetkezendő évszázadok történelme a most felnövekvő generáció kezében van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük