programozo gyerek

A gyerekek és a számítógép Hozzászólok

“Azt gondolom, hogy mindenkinek meg kell tanulni számítógépet programozni, mert az megtanít gondolkodni.”

/Steve Jobs/

Állandó vita tárgyát képezi a neveléstudományban, mekkora kortól szabad egyáltalán a számítógép elé engedni a gyermekeket – tanulmányok tízezrei szólnak erről, de a kérdésre az internetes forradalom kezdete óta nincs egységes válasz.

Ahhoz a tényhez kétség sem fűződik, mely szerint ma akár már a két-három éves gyermek is úgy kezel akár egy tabletet vagy mobiltelefont, melyre hasonló korú társainak lehetőségük sem nyílt a gépek forradalmának kezdeti időszakában. Azzal pedig mindenki egyetért, hogy amelyik gyermeket elzárják a digitális világtól, az szinte behozhatatlan hátránnyal indul kortársaival szemben – elvégre lassan az egész világ internetről működik…

 

Napjaink egyik súlyos problémája a munkaerőhiány, Magyarországon pedig tízezres nagyságrendben mérhető az IT-szektorból hiányzó szakemberek száma. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy két évvel ezelőtt a politika világa is rádöbbent a meglétére és ösztönző intézkedésekkel próbálják terelni a fiatalokat a szektor felé.

 

Tanítsd programozni, nem ördögtől való!

 

A legfőbb indokuk az, hogy azok a felnőttek a legeredményesebbek az IT területén, akik már kiskoruktól kezdve erre specializálják a tanulmányaikat, és folyamatosan ismerkednek a legújabb technológiákkal. Tanulni pedig mindig jó, hiszen mindig van új felfedeznivaló: ki gondolta azt például 2001-ben, hogy a világ IT-biztonsági iparának munkája hamarosan olyan weboldalak felé fog koncentrálódni, melyeken keresztül az emberek megkereshetik az ismerőseiket, és kapcsolatba kerülhetnek velük percek alatt?

 

Ahhoz azonban, hogy a most iskolás gyerekek valóban az IT-szektor felé forduljanak, nem szabad a száraz tananyaggal kezdeni: a programozási alapokhoz kiváló hátteret adnak az mBot-ok. Ezek a játékrobotok ugyanis nem azzal kezdik, hogy a nullából kellene valamit kihozni 120 soros kódrengeteggel, sokkal inkább hatnak a gyerekek kíváncsiságára: játékosan, szinte alig észrevehetően tanítják őket a programozáshoz elengedhetetlen alapokra.

 

A programozás nem csak a logikus gondolkodást, hanem a problémamegoldó képességet és a koncentrációt is nagy mértékben képes fejleszteni. Steve Jobs, az Apple 2011-ben elhunyt alapító-zsenije sem a levegőbe beszélt: a programozás fejleszti a gondolkodást, ráadásul az emberiség javára válna, ha a számítógépes programozás, használatát és működését is jobban megértenénk.

 

Az mindig vitán felül állt, hogyha a világot jobbá akarjuk tenni, akkor a legfiatalabb generációnak kell megtanítanunk a mikéntjét. Ennek egy remek módja a programozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük