gyerekek játék robotokkal

5 szuper dolog, amit a gyerkőcöd megtanulhat a játékrobotoktól Hozzászólok

A programozható játékrobotok használata ugyan egyszerűnek tűnik, de mégis valódi kihívást jelent. Az egyes válaszokhoz mérnöki tervezési folyamat vezet el.

Ennek a folyamatnak 6 lépése van:

  

  1. A probléma meghatározása

 

A gyerek feladata az, hogy megkeresse, mi is a probléma igazából. Össze kell rakni a robotot? El kell indítani? Forgatni szeretné, esetleg bekapcsolni a fény-, és hangjelzéseit?

 

  1. A kritériumok és szabályok azonosítása

 

Ahhoz, hogy a gyerek örömét lelje a játékban, tudnia kell azt is, hogy valójában meddig mehet el. Mi az, amire képes a robot, és mi az, amire már nem? Hol vannak a korlátai? A kicsik így megértik, hogy mik a szabályok lényege, és hogy csak addig nyújtózkodhatnak, amíg a takarójuk ér.

 

  1. A lehetséges megoldások felvázolása

 

A megoldások megtalálása felé vezető úton a gyerekeknek szüksége lesz a kreatív problémamegoldásra, a kritikai gondolkodásra és az előzetes ismereteik alkalmazására is.

 

Ez nem az a játék, ahol bűn gondolkodni, sőt! Ha csapatban játsszák, akkor kötelező a kommunikáció, és a csapatmunka.

 

Az esélyes megoldások között pedig ott rejtőzik a megoldás. Hibás válaszok nincsenek, csak ötletek!

 

  1. Egy megközelítés kiválasztása

 

A sok opció vizsgálata után ki kell választani egyet, amely a legvalószínűbb, hogy működhet. Ez egy hovatovább érdekes kezdőpont.

  

  1. Prototípus létrehozása

 

Itt az ideje megvalósítani az ötleteket. Ha valamelyik nem működik, semmi gond, vissza lehet lépni egy lépéssel, van javítási lehetőség, és mindig akad lehetőség egy új megközelítés választására. Bizony sokszor van rá példa, hogy az eredeti elképzelés nem működik, és egy teljesen más irányt kell választani.

 

  1. A megoldás ellenőrzése

 

Most kiderül végre, hogy működik-e, vagy sem a robot.

 

Amint látod, a játékrobot többszörös kísérletezés és többszörös iterációk révén működik. Egy biztos: a végeredmény mindig csodálatos.

 

A programozható játékrobotokkal való játék hatására nő a gyerkőcök matematikai tudása, kritikai gondolkodása, nyitottá válnak a tudományra, és acélozódik a türelmük is.

 

Neked melyik RobotKIT jön be, amellyel megszerettetnéd a programozás alapjait a szemed fényével?

 

A RobotKIT-ekről itt olvashatsz többet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük